Table of Contents
ToggleYeni tip Koronavirüs (COVID-19/COVID) salgını nedeniyle beklenmeyen ve benzeri görülmemiş bir ekonomik bozulma sürecini yaşıyoruz. Bu durum karşısında finansal ve vergisel kolaylıklar sağlamak üzere bir dizi yasa çıkarıldı ve idari kararlar alındı. Bu tedbirler vergi beyannamesi verme ve ödeme tarihlerinin uzatılması, hızlandırılmış vergi iadeleri, vergi ertelemesi ve ilave vergi indirimleri şeklindeki COVID Vergi Kolaylıklarını içermektedir. Bu yazıda işletmeler için en önemli COVID Vergi Kolaylıkları özetlenecektir.
Vergi Beyannamesi Verme ve Ödeme Tarihlerinin Uzatılması
COVID Vergi Kolaylıklarının ilk adımı olarak Hazine Bakanlığı ve Milli Gelirler Dairesi (IRS) 15 Nisan olan vergi beyannamesi verme ve ödeme tarihi tüm vergi mükellefleri için otomatik olarak 15 Temmuz 2020’ye uzatılmıştır. Tahakkuk eden vergi miktarlarının son ödeme tarihi olan 15 Temmuz tarihi değişmemiş olmakla birlikte, vergi mükelleflerine 15 Temmuz’a kadar başvurmaları halinde vergi beyannamelerini verme tarihlerini 15 Ekim’e kadar 6 ay daha uzatma imkanı verilmiştir.
IRS vergi mükelleflerini, tahhakkuk eden vergi borçlarının ödeyebilecekleri kadarını son ödeme tarihinde ödemeye ve kalan miktar için IRS tarafından sağlanan çeşitli ödeme seçeneklerini değerlendirmeye teşvik etmekle birlikte, ilave bir idari COVID vergi kolaylığı olarak, COVID-19 krizi esnasında gecikmiş vergilerin tahsilatı faaliyetlerini kısıtlayacağını da duyurmuştur.
COVID Vergi Kolaylığı Düzenlemeleri
COVID-19 salgınının ekonomik etkilerine karşılık olarak 18 Mart 2020 tarihinde yasalaşan Aileler için Öncelikli Koronavirüs Tedbirleri Kanunu (FFCRA) ve 27 Mart 2020 tarihinde yasalaşan Koronavirüs Yardımları ve Ekonomik Güvenlik (CARES) Kanunu küçük ve orta ölçekli işletmeler için önemli COVID vergi kolaylıkları sağlamaktadır. Bu COVID vergi kolaylıkları işletme zararları için daha esnek kuralları, hızlandırılmış vergi iadeleri, istihdam seviyesinin korunması için vergi avantajları ve ilave vergi indirimlerini içermektedir.
Faaliyet Zararlarına İlişkin COVID Vergi Kolaylıkları
COVID salgını benzeri görülmemiş ekonomik sorunlara yol açmıştır. Bu durumun birçok şirket için gelir kayıplarına ve faaliyet zararlarına neden olması muhtemeldir. CARES yasası COVID krizi sırasında uğranılan zararların geçmiş karlarla mahsup edilmesine imkân vererek kritik COVID vergi kolaylıkları sağlamaktadır. Bu COVID vergi kolaylıkları ile şirketler bu dönemdeki zararlarını geçmiş karları ile mahsup ederek nakit vergi iadesi alabileceklerdir.
Net Faaliyet Zararı Kurallarının Esnetilmesi
Net Faaliyet Zararı bir işletmenin vergiden düşülecek tutarlarının vergilendirilebilir kazancını aştığı durumlarda ortaya çıkan vergi indirim kalemidir. 2018 öncesinde Net Faaliyet Zararlarının önceki 2 yılın veya takip eden 20 yılın karları ile mahsup edilmesi mümkündü.
2017 yılında yasalaşan Vergi İndirimleri ve İstihdam Kanunu (TCJA), 1 Ocak 2018 tarihinden sonra başlayan vergi dönemleri için, zararların sonraki yıl karları ile mahsubu için süre sınırlamasını kaldırmakla birlikte, geçmiş 2 yılın karları ile mahsup etme imkânını kaldırdı ve zarar mahsubunu vergilendirilebilir kazancın %80’i ile sınırlandırdı.
CARES Kanunu net faaliyet zararlarının mahsubuna ilişkin kuralları geçici olarak gevşeterek zararların mahsubundaki miktar sınırlamasını kaldırmış ve geçmiş 5 yılın karı ile mahsup etme imkânı getirmiştir. Yasa, 1 Ocak 2018 ile 31 Aralık 2020 döneminde oluşmuş veya oluşabilecek net faaliyet zararları için önceki 5 yılın karları ile mahsup etme imkanı sağlamış ve mahsup tutarının vergilendirilebilir kazancın %80’i kadar olabilmesi sınırını kaldırmıştır.
Bu COVID Vergi Kolaylığı, normalde karlı olan ancak COVID-19 nedeniyle bu dönemde (2018, 2019, 2020) net faaliyet zararı olan işletmelerin;
- Net faaliyet zararlarını vergilendirilebilir kazançlarının %100’üne kadar mahsup edebilmelerine
- Net faaliyet zararlarını önceki yıllarının karları ile mahsup ederek bu yıllarda ödedikleri vergiler için önemli miktarda vergi iadesi alabilmelerine
- Net faaliyet zararlarını gelecekteki karlarının %100’ü ile mahsup edebilmlerine
imkan sağlamıştır.
Normalde net faaliyet zararlarının geçmiş dönem karları ile mahsup edilmesi için son tarih, zararın oluştuğu vergi dönemini takip eden vergi döneminin son günüdür. Bu nedenle, IRS 30 Haziran 2019 ve öncesinde sona eren vergi dönemleri için 6 aylık ilave süre hakkı tanımıştır.
COVID Felaketi Nedeniyle Oluşan Zararlar
Vergi Kanunu hükümlerine göre, vergi mükellefleri federal seviyede ilan edilen felaketler nedeniyle uğradıkları zararları, bir önceki vergi yılının karıyla mahsup ederek vergi iadesi alabilmektedirler. 13 Mart 2020 tarihinde tüm ABD COVID-19 salgını nedeniyle 1 Mart 2020 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere felaket bölgesi olarak ilan edilmiştir.
Bu ilan ile birlikte, bir COVID vergi kolaylığı olarak, vergi mükellefleri 2020’de COVID-19 nedeniyle oluşan zararlarını, orijinal veya düzeltilmiş vergi beyannameleri ile 2019 karlarından mahsup etmeyi tercih edebilirler. 2020 zararlarının 2019 yılıyla mahsup edilmesiyle, bu yılın vergi yükümlülükleri azalabilecek veya alınabilecek vergi iadesi miktarı artabilecektir.
Bazı durumlarda, bu daha yüksek net faaliyet zararına yol açabilir. Böylece, CARES Kanunun zararların 5 yıllık geçmiş karlarla mahsup edilebilmesi hükümleri çerçevesinde daha fazla zararın geçmiş yıl karlarıyla mahsup edilmesi ve ilave nakit tasarruf edilmesi mümkün olacaktır.
Hızlandırılmış Vergi İadelerine İmkân Sağlayan COVID Vergi Kolaylıkları
CARES Kanunu kapsamında sağlanan COVID Vergi Kolaylıklarının bir parçası olarak hızlandırılmış amortisman ve vergi iadeleri COVID-19 krizi sırasında şirketlere ilave nakit akışı imkanı sağlamaktadır.
Alternatif Minimum Vergi
Alternatif Minimum Vergi, bazı vergi indirimlerini dışarıda bırakarak veya sınırlandırarak vergi mükelleflerinin en azından minimum miktarda bir vergi ödemelerini sağlamak üzere düzenlenmiştir. Alternatif Mininum Vergi yükümlüsü olan vergi mükellefleri normal vergilerden düşülebilecek Alternatif Minimum Vergi İndirimine hak kazanmaktadılar.
TCJA Kanunu şirketler için Alternatif Minimum Vergi yükümlülüğünü kaldırmış ve mevcut Alternatif Minimum Vergi İndirimlerinin 2021 yıl sonuna kadar kullanılabilmesine imkan sağlamıştır. Bu düzenlemeye göre Alternatif Minimum Vergi İndirimleri 2018-2020 dönemi için normal vergilerden düşülebilecek veya kalan tutarın %50’si iade olarak alınabilecek, 2021’de de kalan bakiyenin tamamı iade olarak alınabilecekti.
CARES Kanunu, COVID krizi döneminde şirketlerin Alternatif Minimum Vergi İndirimi bakiyelerini hemen iade alarak ilave nakit akışına sahip olmalarını sağlamaktadır. CARES Kanununa göre şirketler Alternatif Minimum Vergi İndirimlerinin tamamını 2019 yılı vergi yükümlülüklerinden indirebilecektir. Ayrıca, şirketler 31 Aralık 2020 tarihine kadar başvuru yaparak Alternatif Minimum Vergi İndirimlerinin tamamını 2018 yılı için ödedikleri vergilerle mahsup ederek vergi iadesi alabileceklerdir.
Nitelikli Bina İyileştirmelerinin Amortismanı
TCJA Kanunu bina iyileştirmelerine ilişkin var olan farklı tanımları tek bir Nitelikli Bina İyileştirme tanımı ile değiştirmiştir. Nitelikli Bina İyileştirmeleri konut dışı binaların içerisinde yapılan iyileştirmeleri kapsamaktadır. Kanun ayrıca 27 Eylül 2017 ile 31 Aralık 2022 arasında edinilen ve hizmete konulan belirli mülklerin ilk yıl özel amortisman oranını %50’den %100’e çıkarmıştır. Kanun kapsamında Nitelikli Bina İyileştirmeleri için 15 yıllık bir amortisman süresi öngörülmüş ancak sehven kanun metnine yansıtılamamıştır. Böylece, Nitelikli Bina İyileştirmeleri konut dışı kiralık binalar için belirlenen 39 yıllık amortisman kategorisine düşmüş oldu ve %100’lük ilk yıl özel amortisman oranı Nitelikli Bina İyileştirmeleri için geçerli olamadı.
CARES Kanunu Nitelikli Bina İyileştirmeleri için amortisman süresini 15 yıl (Alternatif Amortisman Sisteminde 20 yıl) olarak değiştirerek TCJA’daki teknik hatayı düzeltmiştir. Bu düzeltme ile Nitelikli Bina İyileştirmeleri için %100’lük özel amortisman oranının kullanılması mümkün olmuştur.
Böylece, işletmeler Nitelikli Bina İyileştirmelerini 39 yıllık sürede amortismana tabi tutmak yerine doğrudan gider yazabilecek ve hemen vergi iadesi alabilmek için 2018 ve 2019 yılları için düzeltilmiş vergi beyannamesi verebileceklerdir.
İstihdamın Korunmasına İlişkin COVID Vergi Kolaylıkları
COVID-19 salgını nedeniyle çıkarılan kanunlar, COVID-19 nedeniyle ciddi ölçüde olumsuz etkilenen işletmeler için 2 yeni İşveren Vergi İndirimi sağlamaktadır. Bu COVID Vergi Kolaylıkları işverenlerin COVID ekonomik krizi sırasında çalışanlarını istihdam etmeye devam etmelerini teşvik etmeyi amaçlamaktadır.
İşgücü Koruma Vergi İndirimi
CARES Kanunu ile düzenlenen İşgücü Koruma Vergi İndirimiyle işverenlerin çalışanlarını bu dönemde çalıştırmaya devam etmelerini teşvik etmek amaçlanmıştır. Bu indirim genel olarak büyüklüklerinden bağımsız olarak tüm işverenler için geçerlidir. İşgücü Koruma Vergi İndirimi koşulları sağlayan ve aşağıdaki iki kategoriye giren işverenler için geçerlidir:
- Resmi yetkililer tarafından COVID-19 krizi nedeniyle faaliyetleri kısmen veya tamamen durdurulmuş işverenler
- 2019’un aynı çeyreğine göre brüt hasılatları %50’den fazla düşmüş olan işverenler.
İşverenler tarafından 13 Mart 2020 ile 31 Aralık 2020 tarihleri arasında çalışanlara ödenen koşullara uygun (sağlık sigortası ödemeleri dâhil) maaş ödemelerinin 10,000$’a kadar olan kısmı için %50 oranında, vergi iadesi talep edilebilecek vergi indirimi sağlanmaktadır.
2019 yılında ortalama 100 veya daha az çalışanı olan işverenlerin, çalışanlar tam zamanları olarak çalışsalar da çalışmasalar da yaptıkları tüm maaş ödemeleri vergi indirimi kapsamında değerlendirilecektir. 2019 yılındaki ortalama çalışan sayısının 100’den fazla olması halinde ise sadece çalışanların COVID nedeniyle çalışamadıkları zamanlarda yapılan maaş ödemeleri için vergi indirimi alınabilecektir.
CARES Kanunu ile düzenlenen Maaş Koruma Programı kapsamında KOBİ Destek Kredisi alan işletmeler İşgücü Koruma Vergi İndiriminden yararlanamazlar. Maaş Koruma Programı kapsamında kredi almış olan bir işveren İşgücü Koruma Vergi İndiriminden de faydalanmışsa bu vergi indiriminin Milli Gelirler Dairesi’ne (IRS) geri ödenmesi gerekmektedir.
Ücretli İzin İndirimi
FFCRA Kanunu, küçük ve orta ölçekli işletmelere COVID-19 ile ilişkili hastalık nedeniyle veya çocuklarına bakmak için izne ayrılan çalışanlarına yapılan maaş ödemeleri için vergi iadesi talep edilebilecek vergi indirimi hakkı tanımaktadır. Bu vergi indirimi 500’den az çalışanı olan işletmelerin 1 Nisan 2020 ile 31 Aralık 2020 tarihleri arasında hastalık nedeniyle veya çocuklarına bakmak için ücretli izne ayrılan çalışanlarına yaptıkları, koşullara uygun maaş ödemeleri için geçerli olacaktır.
- Çalışanlar kendi sağlık ihtiyaçları için 80 saate kadar ücretli izin kullanabilirler. Bu durumda, işveren günlük 511$ ve toplamda 5,110$’a kadar çalışana yapılan ödeme kadar vergi indirimi hakkına sahip olacaktır.
- Çalışanlar yakınlarına bakmak üzere 80 saate kadar ücretli izin kullanabilirler. Bu durumda, işveren günlük 200$ ve toplamda 2,000$’a kadar çalışana yapılan ödemenin üçte ikisi kadar vergi indirimi hakkına sahip olacaktır.
- Çalışanlar COVID-19 önlemleri nedeniyle okulları ve bakımevleri kapalı olan çocuklarına bakmak üzere 10 haftaya kadar ücretli izin kullanabilirler. Bu durumda, işveren günlük 200$ ve toplamda 10,000$’a kadar çalışana yapılan ödemenin üçte ikisi kadar vergi indirimi hakkına sahip olacaktır.
Her durumda işveren koşullara uygun sağlık planı ödemeleri ve koşullara uygun maaş ödemelerine ilişkin Devlet Sağlık Sigortası (Medicare) vergileri için de vergi indirimi hakkına sahip olacaktır. Benzer durumdaki bazı serbest meslek sahibi kişiler de benzer vergi indirimlerinden faydalanabilecektir.
Çocuklara bakmak için kullanılan ücretli izinler için sağlanan vergi indirimi ile hastalık nedeniyle kullanılan ücretli izinler için sağlanan vergi indirimi birleştirilebilmektedir. Böylece, işverenler 2 haftası hastalık izni ve 10 haftası da çocuk bakım izni olmak üzere toplamda 12 haftalık maaş ödemeleri için vergi indirimi hakkına sahip olabilecektir. Bununla birlikte, işverenler aynı maaşları hem İşgücünü Koruma İndirimi hem de Ücretli İzin İndirimi için kullanamazlar.
Maaş Vergilerine İlişkin COVID Vergi Kolaylığı
İşverenler ve serbest meslek sahipleri CARES Kanununun yasalaştığı 27 Mart 2020 tarihinden sonra yılsonuna kadar tahakkuk eden %6.2’lik Sosyal Sigorta Vergisi paylarını erteleyebileceklerdir. Ertelenen vergiler takip eden 2 yıl içerisinde ödenecektir: %50’si 31 Aralık 2021’e kadar, kalan kısmı da 31 Aralık 2022’ye kadar. Bununla birlikte işverenlerin Devlet Sağlık Sigortası (Medicare) vergi paylarını ödemeye ve çalışanlarının Sosyal Sigorta ve Devlet Sağlık Sigortası (Medicare) vergi paylarını tahsil ederek IRS’e iletmeye devam etmeleri gerekmektedir.
Vergi İndirimlerini Genişleten COVID Vergi Kolaylıkları
CARES Kanunu bazı vergi indirimi sınırlarını geçici olarak arttırmıştır. Şirketlerin, zarar etmeseler bile, gelirlerinin ve karlarının önemli ölçüde azaldığı bir dönemde, daha çok vergi indirimine imkân sağlayan bu COVID vergi kolaylıkları şirketlerin ödeyecekleri vergi miktarını düşürecektir.
Faiz Giderleri Limit Değişikliği
TCJA Kanunundan önce, işletmeler genel olarak faiz giderlerini herhangi bir sınırlama olmadan indirim kalemi olarak kullanabilmekteydi. Ancak, TCJA indirim olarak olarak kullanılabilecek Net Faiz Gideri miktarını, yıllık brüt hasılatları 25 Milyon $ veya daha az olan (sonraki yıllarda enflasyon oranında güncellenmektedir) küçük işletmeler hariç olmak üzere, Düzeltilmiş Vergilendirilebilir Kazancın %30’u ile sınırlandırmıştır. Net Faiz Gideri ilgili vergi dönemi içerisinde ödenen veya tahakkuk eden faiz giderlerinden faiz gelirlerinin çıkarılması ile elde edilen tutardır.
Koronavirüs Yardımları ve Ekonomik Güvenlik (CARES) Kanunu son 3 vergi yılında ortalama brüt hasılatları 25 Milyon $’dan fazla olan şirketler için Düzeltilmiş Vergilendirilebilir Kazançtan indirilebilecek Net Faiz Gideri oranını 2019 ve 2020 yıllarında başlayan vergi dönemleri için geçici olarak %30’dan %50’ye yükseltmiştir. İlave olarak, işletmeler 2020 yılı için %50 sınırını 2019 yılı Düzeltilmiş Vergilendirilebilir Kazançlarına göre hesaplayabileceklerdir. 2020 gelirlerinin genel olarak COVID-19 salgını nedeniyle çok daha düşük olacağı beklendiği için, çoğu şirket için bu düzenleme daha büyük bir indirim kalemine imkan sağlayacak ve vergi yükümlülüklerini azaltacaktır.
Vergiden Düşülebilir Bağış Limitleri
CARES Kanunu 2020 için şirketlerin hayır amaçlı nakit ve gıda yardımlarında vergiden düşülebilir miktarı vergilendirilebilir kazancın %10’undan %25’ine çıkarmıştır. Vergiden düşülebilir bağışların vergi mükellefinin vergi döneminden bağımsız olarak 2020 takvim yılı içerisinde yapılması gerekmektedir. Vergiden düşülebilir bağışların %25’ten fazla olması durumunda, artan tutarların sonraki yıllara taşınması mümkündür.
Yukarıda ana hatları ile açıklanan COVID Vergi Kolaylıkları işletmelerin bu dönemde karşılaştıkları güçlükleri aşabilmeleri için önemli imkânlar sunmaktadır. Bu nedenle, işletmeler tüm bu COVID Vergi Kolaylıklarını incelemeleri ve hangilerinin, ne ölçüde kendi durumlarına uygulanabilir olduğunu değerlendirmeleri gerekmektedir. Bu konularda herhangi bir sorunuz varsa veya profesyonel desteğe ihtiyacınız varsa bizimle iletişime geçebilirsiniz.
1 thoughts on “İşletmeler İçin En Önemli COVID Vergi Kolaylıkları”
Comments are closed.