ITIN Nedir? Ne İşe Yarar ve Nasıl Alınır?
Açılımı “Individual Taxpayer Identification Number” olan ITIN’in Türkçe karşılığı “Bireysel Vergi Kimlik Numarası” anlamına gelir. Amerika’da Sosyal Güvenlik Numarası (SSN) olmayan veya almaya hakkı bulunmayan fakat vergi mükellefi olan bireyler tarafından kullanılır. 9 haneden oluşan ve 9 rakamı ile başlayan bireysel vergi kimlik numarası, IRS (Internal Revenue Service – İç Gelir Servisi / Gelir Dairesi) tarafından sağlanır.
1996 yılında itibaren kullanılan ITIN numarası Amerika’da yaşasın ya da yaşamasın federal gelir vergisi beyanında bulunmakla mükellef kişileri ilgilendirmektedir. Bu sebeple göçmenlik statüsünden bağımsız tutulmaktadır. Sadece ITIN numarası alarak ABD’de gelir elde etme ve çalışma hakkına sahip olma gibi haklar kazanılamaz. LLC (Limited Liability Company – Sınırlı Sorumlu Şirket) yapıda şirket sahibi olanlar ya da kurmayı planlayanlar için ayrıca öneme sahiptir.
Kimler ITIN Sahibi Olmalıdır?
IRS (ABD İç Gelir Servisi veya Gelir İdaresi), SSN sahibi olmayıp da federal vergi beyanında bulunması gereken şahıslara kolaylık sağlamak için ITIN numarasını geliştirmiştir. ITIN sahibi olunması gereken başlıca durumlar şunlardır:
- ABD’de ikamet edip SSN alma hakkı olmayan ve vergi beyanında bulunması gereken yabancı kişiler
- ABD dışında ikamet eden ve vergi beyanında bulunması gereken yabancı kişiler
- ABD’de bir süre ikamet etmiş ve vergi beyanında bulunması gereken yabancı kişiler
- ABD vatandaşının bakmakla yükümlü olduğu yabancı kişi veya eşi
- Oturma izni sahibi olan yabancı kişinin (ABD’de) sorumlu olduğu kişi veya eşi
- ABD’de vergi bildirimi yapması gereken yabancı akademik araştırmacı veya öğrenciler
- Paypal gibi online ödeme sistemlerine ihtiyaç duyan kişiler
Nasıl ITIN Numarası Sahibi Olunur?
ITIN numarası için yılın her döneminde başvuruda bulunabilmek mümkün. ITIN numarası alabilmek için gerekli prosedürleri başvuru sahipleri adına uygulayan danışmanlık şirketleri işleri kolaylaştırıyor. Karmaşık gibi görünen başvuru süreçleri böylelikle ABD’de ticari ve yasal faaliyetleri olan kişiler için daha rahat bir şekilde atlatılabiliyor. IRS, ITIN için elektronik ortamda başvuru kabul etmiyor.
Başvuru süreci öncelikle IRS üzerinden bir W-7 formu edinilmesi ile başlıyor. Eksiksiz doldurulmuş W-7 formu ile birlikte, pasaport veya yabancılığı kanıtlayan belgenin (foreing status document) IRS’ye gönderilmesi gerekiyor. Belgelerin geçerlilik sürelerinin bitmemiş olması gerekiyor. 2012 senesinden önce pasaportun noter tasdikli bir örneğini göndermek yetiyordu. Fakat yapılan değişiklikle birlikte geçerliliğini yitirmemiş pasaportun aslını göndermek gerekiyor.
IRS gerekli belgelerin aslı kendilerine ulaştıktan itibaren 60 gün içerisinde W-7 formunda belirtilen adrese geri gönderiyor. Geri gönderilmeyen belgeler için 800-829-1040 (ABD) ve 267-941-1000 (ABD dışı) numaralı telefonlardan IRS’ye ulaşmak mümkün. Ayrıca güncel ABD vizesi, vergi beyannamesi formu, kendinizi ve şirketinizi tanıtan bir belge ile başvurunuzun onaylanma ihtimalini arttırabilirsiniz.
Eğer başvuru sahibinin ABD’ye seyahat etme gibi bir planı varsa IRS’den randevu alarak bizzat başvuruda bulunulabilir. Böylelikle kişinin gerçekliğini kanıtlama sorunu da ortadan kalkmış olacaktır. Ayrıca pasaport gibi belgelerin aslının gönderilme gerekliliğini ortadan kaldırıyor. Başvuru sonucu yine başvuru sahibinin formda belirteceği adrese iletiliyor.
ITIN Başvurusu Ne Kadar Sürede Sonuçlanır?
Geçmişte başvurunun sonuçlanmasının ardından ITIN numarasının gönderilmesi 10 – 12 haftayı bulabiliyordu. Günümüzde ise bu süre ortalama 8 haftaya kadar geriledi. Eğer tüm evraklar eksiksiz şekilde gönderilmiş ve IRS şartlarını sağladığına kanaat getirilmişse başvuru sonucu 7 – 8 hafta gibi bir sürede bildiriliyor. Toplam başvuru süreci ise 16 haftayı bulabiliyor.
ITIN Kullanım Süresi Biter Mi?
2012 yılında alınan karara kadar ITIN numarasının kullanım süresi bulunmuyordu. 2012 yılından itibaren ise ITIN numarasının kullanım süreleri 5 yıla çekildi. 2014 yılında yayınlanan yeni bir karar ile 5 yıl boyunca kullanılmamış olması şartı getirildi. 5 yıl boyunca hiç işlem yapılmayan ITIN numaralarının süresi doluyor ve aynı numara başka birisi için atanabiliyor duruma geldi.
2016 yılında alınan son karara göre ise 3 yıl boyunca işlem yapılmayan ITIN numaralarının süresi doluyor. Bunun önlenmesi için işlem görmeyen ITIN numaralarının yenilenmesi gerekiyor. Öncesinde IRS, sürenin dolduğunu açıklayan bir bildirim gönderiyor. Belirtilen süre zarfında yenileme talebinde bulunmayan kişilerin ITIN numaraları iptal ediliyor veya başka bir bireye atanabiliyor.
W-7 Formu Nasıl Doldurulur?
Arama motorları aracılığı ile “IRS W-7” formu şeklinde arama yaparak veya IRS’nin resmi web sitesi üzerinden formun pdf formatına ulaşmak mümkün. Formu açtıktan sonra üst kısımda bulunan ABD vatandaşı değilim (nonresident) seçeneğini işaretlemek gerekiyor. Adı ve soyadı bölümünün ardından adres satırına ABD’de bulunan gerçek ya da sanal ofisin adresi giriliyor.
Formun 3. kısmında ise yabancı kişilerin ülkelerinde yaşadıkları adres bilgilerini girmeleri gereken boşluklar bulunuyor. Kimlik ve cinsiyet bilgilerini içeren 4. ve 5. kısmın ardından 6. kısımda başvurulan belge türünü seçmek gerekiyor. Bu belge türü pasaport, sürücü belgesi veya kimlik seçeneklerini içeriyor. Ülke kodu ile birlikte telefon numarası eklendikten sonra form doldurma işlemi tamamlanıyor. Son olarak çıktısı alınan form imzalanıyor. Formu doldururken kesinlikle sadece İngilizce karakterler kullanmak gerekiyor.
ITIN Numarası ile Neler Yapılabilir?
ITIN numarası ABD’de araç alımı – satımı yaparken, ev alımı – satımı veya kira işlemlerinde, kredi kartı alırken, banka işlemlerinde, şirket vergilerinin ödenmesinde kullanılabilir. Ayrıca bazı eyaletlerde ehliyet alınabilir ve dependent vergi indiriminden faydalanılabilir. Fakat ITIN, sosyal güvenlik numarasının (SSN) sağladığı avantajları sağlamaz. Çalışma hakkı elde etmek veya sosyal güvenlik yardımlarından yararlanmak gibi haklar ITIN aracılığı ile elde edilemez.
ITIN Başvurunda İhtiyaç Duyulan Belgeler Nelerdir?
ITIN başvurularında gerekli olan belgeler arasında doldurulmuş W-7 formu, geçerlilik süresi devam eden pasaport, posta kodu ile birlikte açık iş adresi, EIN numarası (Federal Kimlik Numarası), şirket belgeleri, mevcutsa güncel ABD vizesi, yetkili kişinin beyanı (US Federal Tax Return) ve başvuru dilekçesi yer alır.