Table of Contents
ToggleKoronavirüs (COVID-19/COVID) krizi nedeniyle, insanlar üzerindeki ekonomik yükü hafifletebilmek amacıyla birtakım COVID kolaylıkları yürürlüğe konulmuştur. COVID salgını öncelikli olarak bir sağlık problemi olmakla birlikte, hayatımızı her yönden ciddi ölçüde etkilemektedir ve bu etki muhtemelen önümüzdeki yıllarda da devam edecektir. Sağlık uzmanları ve yetkililerin tavsiye ettiği tedbirlere riayet ederek COVID virüsüne maruz kalmaktan ve virüsü kapmaktan kaçınmak mümkündür. Ancak COVID salgının ekonomik ve finansal sonuçlarından kaçınmak çok daha zordur.
Günümüzde 1930’lardan sonraki en kötü ekonomik kriz yaşanmaktadır. Birçok işletme hükümet direktifleri yüzünden zorunlu olarak kapanmış ve/veya finansal zorluk yaşadıkları için çalışanlarını işten çıkarmak zorunda kalmıştır. Bu dönemde işyerleri tamamen kapanmamış olsa bile birçok kişi kendi sağlık problemleri veya yakınlarının sağlık problemleri nedeniyle veya okullar ile bakımevleri kapalı olduğundan çocuklarına bakabilmek amacıyla işlerini geçici veya kalıcı olarak bırakmak zorunda kalmışlardır. Aşağıda özetlenen COVID kolaylıkları ile bu dönemde COVID salgını nedeniyle ekonomik sıkıntı yaşamakta olan insanlara destek olmak amaçlanmıştır.
Ekonomik Etki Ödemeleri / Teşvik Çekleri
27 Mart 2020 tarihinde yürürlüğe giren Koronavirüs Yardımları ve Ekonomik Güvenlik (CARES) Kanunu, doğrudan bir COVID kolaylığı olarak, bireyler için 1,200$ (ortak vergi beyannamesi verenler için 2,400$) ve koşulları karşılayan çocuk başına 500$’a (4 kişilik bir aile için 3,400$) kadar Ekonomik Etki Ödemesi yapılmasını düzenlemiştir. Bireysel vergi mükellefleri toplam düzeltilmiş brüt gelirleri 75,000$ (ortak vergi beyannamesi verenler için 150,000$) veya daha az olması halinde tam ödeme alma hakkına sahiptirler. Bu sınırların üzerindeki gelirler için ödeme miktarı her 100$ için 5$ düşmektedir. Dolayısıyla, çocuğu olmayan ve gelirleri 99,000$’dan fazla olan bireysel vergi mükellefleri (ortak vergi beyannamesi verenler için 198,000$) ekonomik etki ödemesi kapsamı dışında kalmaktadır.
Çoğu kişinin teşvik çekini almak için herhangi bir şey yapmasına gerek olmamıştır. Milli Gelirler Dairesi (IRS) 2019 veya 2018 vergi beyannameleri veya SSA-1099/RRB-1099 formlarını kullanarak Ekonomik Etki Ödemelerini hesaplamış ve hak sahiplerine göndermiştir. 2019’da vergi beyannamesi vermemiş, Ekonomik Etki Ödemesi almamış veya ödeme almak için kayıt yaptırmamış kişiler için Ekonomik Etki Ödemesi alabilmek için son başvuru tarihi 15 Ekim’dir.
İstihdama İlişkin COVID Kolaylıkları
COVID salgınının neden olduğu sağlık riskleri ve ekonomik bozulma çok sayıda çalışanı etkilemektedir. Hâlihazırda bazıları işlerini kaybetmiş, bazılarının kazançları azalmış, bazıları da sağlık problemleri veya çocuklarına bakmak amacıyla işlerinden ayrılmak zorunda kalmışlardır. Pek çoğu da aynı risklerle karşı karşıya durumdadır. COVID krizine karşılık olarak çıkarılan yasalar farklı durumlardaki çalışanlar için bazı COVID kolaylıkları getirmiştir: 12 haftaya kadar ücretli izin, istihdamın korunması için vergi indirimi ve genişletilmiş işsizlik ödemeleri.
Genişletilmiş Ücretli Sağlık ve Aile İzinleri
18 Mart 2020 tarihinde yasalaşan Aileler için Öncelikli Koronavirus Tedbirleri (FFCRA) Kanunu, yasa kapsamındaki işverenlere çalışanlarına COVID-19 nedeniyle hastalık izni veya genişletilmiş sağlık ve aile izinleri sağlaması yükümlülüğü getirmiştir. FFCRA’nın bu hükümleri bazı kamu kurumları ve 500’den az çalışanı olan özel sektör işletmeleri için 31 Aralık 2020 tarihine kadar geçerlidir.
FFCRA kapsamına giren işverenlerin çalışanlarına aşağıda yer alan ücretli izin hakları tanınmıştır:
- Kendi sağlık ihtiyaçları için 2 hafta (80 saate kadar) ücretli izin. Bu durumda, işveren günlük 511$ ve toplamda 5,110$’a kadar çalışana yapılan ödeme oranında vergi indirimi hakkına sahip olacaktır.
- Yakınlarının sağlık ihtiyaçları için 2 hafta (80 saate kadar) ücretli izin. Bu durumda, işveren günlük 200$ ve toplamda 2,000$’a kadar çalışana yapılan ödemenin üçte ikisi oranında vergi indirimi hakkına sahip olacaktır.
- Okul veya bakımevleri COVID tedbirleri nedeniyle kapalı olan çocuklarına bakmak üzere 10 haftaya kadar ilave ücretli izin. Bu durumda, işveren günlük 200$ ve toplamda 10,000$’a kadar çalışana yapılan ödemenin üçte ikisi oranında vergi indirimi hakkına sahip olacaktır.
Daha sonra yasalaşan CARES Kanunu COVID nedeniyle ekonomik güçlük yaşayan işverenlerin çalışanlarını bu dönemde çalıştırmaya devam etmelerini teşvik etmek üzere çalışanlarına yaptıkları (sağlık sigortası ödemeleri dâhil) ödemeler için işletmelere iade alınabilir vergi indirim hakkı sağlayan ilave COVID kolaylıkları içermektedir.
Genişletilmiş İşsizlik Ödemeleri
Çalışanların işlerini kaybetmemeleri için hayata geçirilen COVID kolaylıklarına rağmen, birçok kişi işini kaybetti ve/veya gelirleri önemli oranda azaldı. Bu nedenle, CARES Kanunu mevcut işsizlik ödemelerinin kapsamını genişletmiş ve ilave haklar sağlamıştır:
- 4 aylık bir dönemde (29 Mart – 25 Temmuz 2020) işsizlik ödemesi alan kişilere haftalık ilave 600$ ödeme
- İşsizlik ödemelerinin kapsamının serbest meslek sahipleri, bağımsız yükleniciler veya çalışma geçmişi sınırlı kişiler gibi daha önce işsizlik ödemesi alma hakkı olmayanları içerecek şekilde genişletilmesi
- İşsizlik ödemesi için bekleme süresi (normalde 1 hafta) olan eyaletler için, bekleme süre süresinden feragat edilmesi halinde ilk hafta yapılan ödemenin federal hükümet tarafından karşılanması
Emeklilik Planlarına İlişkin COVID Kolaylıkları
Normalde emeklilik planlarında biriken fonların dağıtılmasına ilişkin kurallar söz konusudur. Belirli bir yaştan önce yapılacak erken çekimler ve belirli bir yaştan sonra da çekim yapılmaması durumunda cezai müeyyideler uygulanmaktadır. Bu kurallar bir COVID kolaylığı olarak geçici olarak esnetilmiştir. Bu düzenlemelere göre kişiler herhangi bir cezai müeyyide olmadan erken çekim yapabilmekte veya çekimlerini erteleyebilmektedirler.
Emeklilik Fonlarının Kullanımı
Emeklilik hesaplarından 59.5 yaşına gelmeden önce para çekebilmek için normalde %10 oranında bir ceza ödenmesi gerekmektedir. CARES Kanunu COVID-19 nedeniyle doğrudan veya dolaylı olarak sıkıntı yaşayan kişilerin emeklilik hesaplarından 2020 yılı içinde 100,000$’a kadar yapacakları çekimler için %10 cezayı kaldırmıştır. Bu çerçevede yapılan çekimler için gelir vergisi takip eden 3 yılda ödenebilecektir. Ayrıca, çekilen miktarın 3 yıl içerisinde emeklilik hesabına geri yatırılması da mümkündür.
Zorunlu Asgari Dağıtımların Ertelenmesi
Emeklilerin normalde 70.5 yaşına geldiklerinde emeklilik planlarından çekim yapmaya başlamaları gerekmektedir. 20 Aralık 2019’da yürürlüğe giren Tüm Topluluklar İçin Emeklilik İyileştirmesi (SECURE) Kanunu 2020 ve sonrasında 70.5 yaşına girecekler için emeklilik planlarından zorunlu çekim yapma yaşını 72’ye yükseltmiştir. CARES Kanunu emeklilik planlarında 2020 yılı için asgari dağıtım zorunluluğunu kaldırmıştır. Bu şekilde finansal piyasalarda değerlerin düştüğü bir dönemde çekimlerin ötelenmesine ve çekim nedeniyle ödenecek vergilerin ertelenmesine imkân sağlanmıştır.
Vergiyle İlgili COVID Kolaylıkları
Vergiyle ilgili COVID kolaylıkları, vergi yükümlülüklerini azaltarak ve vergi uyum gereksinimlerini hafifleterek bireysel vergi mükelleflerine yardımcı olmayı amaçlamaktadır.
Bağışlar
CARES kanunu standart indirim yöntemini kullanan ve indirimleri kalemlerini listelemeyen bireysel vergi mükelleflerinin 2021’de verecekleri 2020 vergi beyannamelerinde 300$’a kadar bağış indirimi yapabilmelerine imkân sağlamıştır. İndirim kalemlerini listeleyen bireysel vergi mükellefleri 2020 yılı için indirilebilir bağış miktarı düzeltilmiş brüt gelirin %60’ından %100’e çıkarılmıştır. Bu limitten fazla yapılan bağışların sonraki vergi yılına taşınması mümkünüdür. Kanun kapsamında bağışların indirim kalemi olarak kabul edilebilmesi için 2020 takvim yılı içerisinde, nakit olarak, koşullara uygun bir hayır kurumuna yapılmış olmaları gerekmektedir.
Öğrenim Kredisi / Eğitim Ödemeleri
CARES Kanunu uyarınca işverenlerin çalışanlarına öğrenim kredilerinin geri ödenmesi için yaptıkları ödemeler ile eğitim desteği amacıyla yaptıkları diğer ödemelerin 5,250$’a kadar olan kısmı çalışanların vergilendirilebilir gelirlerine dâhil edilmeyecektir.
Vergi Uyumu İçin COVID Kolaylığı
IRS tarafından hayata geçirilen Önce İnsanlar İnisiyatifi ile önceden benzeri görülmemiş bir COVID kolaylığı sağlanmıştır. Bu kapsamda 1 Nisan – 15 Temmuz 2020 arasında IRS denetim ve tahsilat faaliyetlerini sınırlandırmıştır. 15 Temmuz 2020 tarihinden sonra uyum faaliyetlerine tekrar başlanmış olsa da, IRS tarafından her bir durumun olay bazında ayrı değerlendirileceği ve vergi uyumunda vergi mükelleflerine yardımcı olmanın öncelikli hedef olacağı açıklanmıştır.
Finansal veya vergisel COVID kolaylıkları hakkında herhangi bir sorunuz varsa veya bu konularda profesyonel desteğe ihtiyacınız varsa bizimle iletişime geçebilirsiniz.